StreekFonds Krimpenerwaard
winst voor het landschap


Een oer-Hollands veenweidelandschap met de koe in de wei, oude boerderijen, molens en gemalen, weidevogelnatuur, sfeervolle dorpjes en een verscheidenheid aan bedrijven: dat is de Krimpenerwaard.
 
Wij vinden het belangrijk dat de kinderen van nu straks nog steeds kunnen genieten van de groene weidsheid van het landschap. Daarom ondersteunen we projecten die de Krimpenerwaard duurzaam ontwikkelen en aantrekkelijk houden voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Doet u mee?

Toen StreekFonds Krimpenerwaard het verzoek kreeg om een donatie te doen aan het Overtuin Festival in Haastrecht, hoefde het bestuur niet lang te vergaderen over de toekenning daarvan. Het evenement voldoet in alle opzichten aan de doelstellingen op het gebied van cultuur, kunst, geschiedenis en gebiedsgebondenheid.

Het Overtuin Festival draait om ‘het Geheim van Haastrecht’ oftewel de koker die Paulina le Fèvre de Montigny–Bisdom van Vliet als laatste bewoner van de patriciërswoning tegenover park en Overtuin na haar dood in 1923 achterliet. De koker, zo besliste zij, mocht pas na precies honderd jaar na haar overlijden geopend worden. Op 1 juli aanstaande gaat dat gebeuren. De inhoud ervan is voor iedereen een mysterie. Op 8 september aanstaande wordt bekend gemaakt wat er in het testament staat.

“Het Overtuin Festival ‘heeft  ‘het geheim’ als speciaal thema,” vertelt Wil Houdijk, penningmeesster en actief vrijwilliger van Stichting Haastrechtse Kring, de organisator van het festival. “In de aanloop naar het festival in de tuin en het bos Overtuin tegenover Museum Paulina Bisdom van Vliet plaatst de Verhalen Compagnie vijftien gedichten op tegels in de Overtuin. Op zaterdag 3 juni startten we om 14.00 uur met activiteiten voor de jeugd. We hebben de scholen aangeschreven om de kinderen kleurplaten te laten maken. De tien mooiste worden in groot formaat tentoongesteld in de Overtuin. Daarnaast mochten de kinderen van blikjes tijdcapsules maken met daarin onder meer hun kijk op de toekomst. Deze tijdcapsules worden bewaard in Museum Paulina Bisdom van Vliet en op 3 juni 2033 geopend. Verder kunnen de kinderen zaterdag meedoen aan een avontuurlijke speurtochtachtige activiteit in de Overtuin. Er staan in totaal acht creatieve- en spelonderdelen op het programma. Een groep dames gaat daarnaast wafels bakken en Rob van Zuilen verzorgt de horeca. Ook houdt het naast het park gelegen WelThuis De Liezeborgh een gezellige fancy fair”

Het avondprogramma van het Overtuin Festoval start om 19.30 uur. Het publiek kan ondermeer live genieten van Schotse en Ierse folk-muziek, een hapje en een drankje en een feeërieke wandeling door het fraai verlichte park. “We verwachten een sprankelend festival met veel bezoekers,” zegt Wil Houdijk. “De vorige editie van het Overtuin Festival was in 2019. Daar konden we met veel plezier op terugkijken. We hopen dat het binnenkort een soortgelijk succes wordt. We zijn StreekFonds Krimpenerwaard dankbaar voor haar bijdrage aan het Overtuin Festival. Het was de eerste keer dat we een beroep deden op het StreekFonds. Dat maakt het extra fijn dat ons verzoek is gehonoreerd.”

Museum Paulina Bisdom van Vliet

Paulina le Fèvre de Montigny–Bisdom van Vliet was de laatste bewoner van deze patriciërswoning uit de negentiende eeuw. Zij was een bijzondere vrouw die veel betekend heeft voor de samenleving van Haastrecht en omgeving.

Nadat Paulina in 1923 was overleden, werd het huis een museum. Dat had Paulina in haar testament bepaald. Tot op de dag van vandaag is het huis nog precies zo ingericht als in de tijd dat het bewoond werd. Daarom biedt het een unieke kijk in het leven van welgestelde families uit de negentiende en begin twintigste eeuw. Dit alles maakt museum Paulina Bisdom van Vliet een plek van groot museaal historisch belang. 

IMG 7563

‘Op Stap in de Streek’

Het wandelevenement voor de Krimpenerwaard!

Wat is er leuker dan samen met je gezin, vrienden, kennissen en club- of klasgenoten wandelend de Krimpenerwaard te verkennen?!