De zwarte stern in de Krimpenerwaard

Elk voorjaar komt de zwarte stern vanuit Afrika naar de Krimpenerwaard om er te broeden. De rust, ruimte en voedselrijke sloten in de streek trokken de afgelopen jaren zo’n 150 broedparen.

De afgelopen jaren heeft het StreekFonds Krimpenerwaard veel geïnvesteerd in de zwarte stern. En niet voor niets; de zwarte stern is een bijzondere trekvogel die vanaf het voorjaar echt thuishoort in de Krimpenerwaard. En omdat de zwarte stern zo veeleisend is, kun je wel stellen dat zijn keuze voor broedplaats Krimpenerwaard betekent dat het met kwaliteit van het water, de flora en de fauna hier wel goed zit!

Het StreekFonds Krimpenerwaard wil ook de komende jaren investeren in duurzame  projecten voor de zwarte stern. Daarom wordt in opdracht van het fonds het ‘Kansenboek zwarte stern’ ontwikkeld, met een meerjarenplan om het aantal zwarte sternen te laten doorgroeien van 150 naar 250 broedparen. Boeren, natuurorganisaties en andere partijen kunnen de zwarte helpen door plannen uit het Kansenboek te adopteren. Daarnaast kan iedereen de zwarte stern steunen met een donatie.

doneren